O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 12 kwietnia 2013

Mintaj z pikantną gruszką


Zrobienie czegoś sensownego z mrożonych filetów ( to znaczy kupionych już zamrożonych) graniczy z cudem. Ostatnio jakoś mi nie po drodze do ,, mojego" rybnego i kupuję to co jest w okolicy. Kupiłam mintaja .No i czarna rozpacz. Do osuszenia po rozmrożeniu ( 0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych .


Czas: 45 minut

Składniki:

3 filety z mintaja ( mrożone)
olej z pestek winogron
1 cytryna
1,5 gruszki
4 łyżki cukru
1 goździk
sól
papryka mielona słodka
mąka do oprószenia
1/2 pomidora
1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej)
1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki

Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju.


Zalać rybę i zostawić na pół godziny.


W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne.


Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i  ćwiartką cytryny.
Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków).


Wyjąć i ostudzić.



Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno .



Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). 


Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym. 


Rybę wyjąć z marynaty i ponownie  osuszyć. Posolić. Posypać papryką .



Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć filety na rumiano z obu stron.



Podawać z gruszką i kawałkiem cytryny.

1 komentarz:

Kulinarnyblog.pl pisze...

Od dawna chodzi za mną taka rybka. Chyba muszę wkońcu jakąś zrobić :)
--
Kulinarnyblog.pl - zapraszam również do siebie :)