sobota, 20 kwietnia 2013

Roladka z piersi z cukinią i mielonym


Delikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma.
I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki).


Czas:1 godzina

Składniki:

1 pierś z kurczaka ( pojedyncza )
10 dag mielonego drobiowego
1 mała cukinia
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka mąki
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 szklanki wody

Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) .

Posolić i popieprzyć.
Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem.



Wyłożyć na pierś.
Obrać cienką i małą cukinię. Kawałek  pasujący długością -położyć na mięsie.


Zwinąć roladkę . Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i mieloną papryką. Skropić łyżka oleju tak by wetrzeć przyprawy w mięso. Obwiązać nicią do mięs.


W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć roladkę ze wszystkich stron na rumiano.


Dorzucić resztę pokrojonej w plastry cukinii, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki).


Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry.


Doprawić sos do smaku.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree .

3 komentarze:

Szkoły języków obcych Wrocław pisze...

Pozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)

Karol Weselny pisze...

czy jest metoda lepsza niż sznurki? np. metalowe szpilki? jak w roladkach?

Unknown pisze...

Nie próbowałam nigdy przebijać roladek szpikulcami bo wydaje mi się , że soki wyciekną- ale pewnie można tak jak w zrazach