niedziela, 28 kwietnia 2013

Yakitori wg Buni


Fascynują mnie te malutkie szaszłyczki tak popularne we wschodniej kuchni. Zupełnie nie rozumiem czemu nie zyskały popularności w naszej kuchni. Mam zamiar zadbać o rozpropagowanie ich wśród Rodziny i znajomych. Zaczynam od tych najprostszych - z kurczaka i szczypioru czyli czegoś co z bardzo dużym prawdopodobieństwem znajdzie sie w większości domów. Oczywiście przyda się też trochę przypraw - no ale o to już maniacy gotowania dbają.



Czas: 45 minut

Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
białe części od pęczka szczypioru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego)
1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli
szczypta pieprzu ziołowego

Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki.


Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem).



Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc).


Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się.


Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty.


Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem  czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie.


* marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając lub eliminując któreś składniki.



2 komentarze:

Zielona strona Flinstona pisze...

mniam, mniaaam! wypróbuję!

Anonimowy pisze...

będę robiła!!! ;)
smakowicie wygladaja