sobota, 27 kwietnia 2013

Golonki w piwie karmelowym


Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym . Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają .


Czas :4 godziny

Składniki :

3 średniej wielkości golonki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
sól
pieprz mielony
papryka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
włoszczyzna bez kapusty
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka miodu
sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów
olej z pestek winogron
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi )

Dzień wcześniej  ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym  dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić
Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ).
W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni  .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku .

*Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy ) .



Brak komentarzy: