wtorek, 14 maja 2013

Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście


Nowalijki wykorzystuję we wszelkiej postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu  ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój.





Czas: 15 minut

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek
1 duże jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki wody gazowanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 cytryny
4 łyżki mąki
szczypta otartej skórki cytrynowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej z pestek winogron do smażenia

Umyć rzodkiewki razem z listkami.


Odciąć rzodkiewki ( zostaną do zjedzenia na kanapki lub do innej potrawy). Liście dokładnie przejrzeć i odrzucić za duże , zwiędłe, żółte. Pozostanie połowa.


Przygotować ciasto z jajka, śmietany, wody, soku z cytryny, skórki cytrynowej, mąki, soli, pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.



Wymieszać.


Na patelni rozgrzać olej .
W cieście maczać listki( z obu stron) i wrzucać je na olej.



Wrzucać  tylko po kilka bo szybko się rumienią i trzeba natychmiast je przewracać i potem zdejmować z patelni.


Odkładać na papierowe kuchenne ręczniki by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać natychmiast z cytryną do skropienia.
* Można też podać do nich delikatny dip koperkowy do maczania ( z jogurtu z koperkiem).

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Też nie przyszłobyby mi do głowy tak listki rzodkiewki wykorzystać,a nawet nie wiedziałam że można je jeść..zawsze wyrzucam.

Pozdrowienia serdeczne i fajnie coś nowego się dowiedzieć:)

Unknown pisze...

Liście rzodkiewki można też robić podobnie jak szpinak albo jak botwinkę albo dodawać do chłodników . Młode dodaje też do surówek .