poniedziałek, 6 maja 2013

Dietetyczne pierogi z białym serem na słodko


Dietetyczna wersja pierogów z serem na słodko .

                       


Czas : 1 godzina

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek półtłustego sera
3 łyżeczki cukru
mus jabłkowy ( brzoskwiniowy lub inny ) mało słodzony
skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji
cukier trzcinowy do dekoracji

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-ser utrzeć z cukrem
-każdy kawałek ciasta  rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub wałkować i wykrawać krążki szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać z musem owocowym , posypane skórką pomarańczową i cukrem trzcinowym .

Brak komentarzy: