środa, 15 maja 2013

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem


Przyszło mi do głowy , że warto popracować nad kluchami. Wszyscy je jedzą bo lubią - może więc uda się coś z nimi zrobić by były nie tylko smakowite ale i zdrowe. Postawiłam na otręby ( błonnik i witaminy w nim zawarte zawsze w diecie mile widziane) i warzywa - może się uda przemycić tak by niejadki nie zauważyły.




Czas: 30 minut

Składniki:

3/4 szklanki puree ziemniaczanego
3 łyżki otrąb żytnich + do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
1 ugotowana marchewka
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Rozgnieść dobrze puree by nie było grudek ( można przetrzeć przez praskę do ziemniaków.  

Posolić 1/4 łyżeczki soli. Dodać otręby, mąkę . Wymieszać.


Marchew drobno pokroić ( tak samo natkę pietruszki). Dodać marchew i natkę do masy ziemniaczanej i delikatnie wszystko wyrobić.


Blat posypać otrębami . Z masy ziemniaczanej formować wałeczki jak na kopytka i kroić kluski.


Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia ( na małym gazie).


Wyławiać łyżka cedzakową.


Podawać do mięs w sosach lub jako samodzielne danie podsmażone na odrobinie masła z zarumienioną bułka tartą lub w wersji wegetariańskiej np. na odrobinie oleju potem polane pesto i posypane orzeszkami.

1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:)