czwartek, 16 maja 2013

Łopatkowe spaghetti wg Buni


Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami  w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego.
Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza.
Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam.


Czas: 2 godziny

Składniki:

1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg)
1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej)
3 średnie cebule
2 duże pomidory
15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka)
cukier do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
suszone oregano do smaku
suszona bazylia do smaku
suszony czosnek do smaku
pieprz mielony do smaku
papryka mielona słodka do smaku
przyprawa do zup i sosów do smaku
5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas)
3 szklanki wody

Umyte mięso pokroić



i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju.



W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki.



Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i  bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny.



Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie).
Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi.


Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić.



Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut.


Ser utrzeć na tarce.

Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem.

* Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii.

1 komentarz:

Unknown pisze...

fajny pomysł na spaghetti:)