sobota, 1 czerwca 2013

Papryki z farszem mięsno-otrębowym


Tak to już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce która za długo już leży. ,,Zabrzęczało". A szykując się do wyjęcia ryżu nie wiem czemu sięgnęłam po otręby. No i dalej już poszło.


Czas: 30 minut

Składniki:

3/4 szklanki wołowiny  ( po zmieleniu) -ugotowanej
2 papryki
1 cebula
6 łyżek otrębów żytnich
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
sól do smaku
1 łyżka pokrojonego koperku
szczypta przyprawy typu Jarzynka
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1/3 szklanki śmietanki
1 łyżka masła
2 płaskie łyżeczki mąki
1 szklanka wywaru warzywnego
2/3 łyżeczki maggi w płynie

Zmielić w malakserze mięso.


Wymieszać.


Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju.


Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł by być za suchy bez niego).


Papryki wydrążyć usuwając gniazda nasienne.


Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć.


Gotować 20 minut.
W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos.
W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać.



Dodać koncentrat i smażyć chwilę. 


Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie.


Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami .

* Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.

2 komentarze:

Unknown pisze...

też taką robię, najlepsza jest z grilla:)

Beata pisze...

Pyszne, ale poczekam na sezon paprykowy!