czwartek, 13 czerwca 2013

Pulpety z otrębami w sosie koperkowym


Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe.



Czas: 45 minut

Składniki:

Na pulpety:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
3 łyżki otrębów żytnich
1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą)
1/4 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
mąka do oprószenia

Na sos:

2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 pęczka kopru
sok z cytryny do smaku
szczypta soli
szczypta cukru

Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *.

Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem.


Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby.



Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym i maggi w płynie.

Podzielić na 12 części ( można zrobić większe).Formować kulki i obtaczać w mące.


Gotować w wywarze 20 minut.


Wyłowić łyżka cedzakową.


Pokroić koperek.


W garnuszku roztopić masło. Wrzucić koperek i chwilę smażyć.


Zasypać mąką -wymieszać.


Dolewać powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje.


Włożyć pulpety w chwilę dusić.


Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem.

Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką.

* Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki lub tego co kto używa.

1 komentarz:

annaz pisze...

Jakiś czas temu też robiłam podobne pulpety z otrębami. Były przepyszne, więc i Twoje muszą być rewelacyjne. A sos koperkowy to mój ulubiony :)