Został mi kawałek indyka z rosołu. A
z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze
mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie
do końca tajski ale z tymi smaczkami.
Czas:30 minut
Składniki:
1-2 ,,pałki" ze skrzydła
kurczaka ugotowane w rosole*
10 dag ryżowego makaronu Tagliatelle
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka Tom Kha Paste **
2 łyżki masła
10 plasterków ogórka ( bez obierania)
4 duże rzodkiewki
4 łyżki pokrojonej dymki lub młodego
szczypioru
1/2 łyżeczki soli
Zagotować wodę z 1/2
łyżeczki soli i kurkumą. Wrzucić makaron
ryżowy. Trzymać na gazie 2 minuty. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut.
Na patelni rozgrzać masło . Obsmażyć
( do zeszklenia) plastry ogórka.
Zdjąć
na chwile z patelni. Wrzucić pokrojone najpierw w plasterki a potem w paseczki
rzodkiewki. Obsmażyć podobnie jak ogórki. Również zdjąć z patelni.
Obsmażyć mięso.
Włożyć przyprawę Tom
Kha Paste. Wymieszać. Wrzucić ogórki i rzodkiewki.
Odcedzić makaron.
Podawać posypane pokrojoną dymką.
* może być inne gotowane mięso
**resztę przyprawy można trzymać
zamrożoną- ja potem odłamuję tyle ile mi potrzeba jeśli nie zużywam całości ( a jak przyprawa Tom Kha Paste wygląda pokazałam przy tym przepisie )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz