poniedziałek, 24 czerwca 2013

Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe


Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po prostu urozmaicić zwykłe danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny.




                       

Czas : 30 minut



Składniki :



¼ selera

4 średnie ziemniaki

1 jabłko

1 łyżka masła

¼ szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżeczka soli

2 łyżki usiekanej natki pietruszki



Obrać i umyć ziemniaki, seler i jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka.


Zalać wodą , osolić . Ugotować do miękkości. Odcedzić . 

Utłuc jak na normalne puree z dodatkiem masła i śmietanki .

Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało.

Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki).


Wymieszać natkę z puree. 




Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu).

* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka.
Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka.

2 komentarze:

Unknown pisze...

ciekawe połączenie, chyba wypróbuję go w domu jutro:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo odważne i ciekawe połączenie.
Muszę zapamiętać.
Tym bardziej,że za ziemniaczanym puree nie przepadam.