Ziemniaki łączone w puree z
innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić
walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po prostu urozmaicić zwykłe
danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem
nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje
ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny.
Czas : 30 minut
Składniki :
¼ selera
4 średnie ziemniaki
1 jabłko
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka soli
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
Obrać i umyć ziemniaki, seler i
jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka.
Zalać wodą , osolić .
Ugotować do miękkości. Odcedzić .
Utłuc jak na normalne puree z
dodatkiem masła i śmietanki .
Postawić garnek na małym gazie
i mieszając ogrzewać by lekko odparowało.
Natkę umyć - osuszyć i pokroić
( same listki).
Wymieszać natkę z puree.
Podawać do pieczonej wieprzowiny
( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu).
* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka.
Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka.
* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka.
Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka.
2 komentarze:
ciekawe połączenie, chyba wypróbuję go w domu jutro:)
Bardzo odważne i ciekawe połączenie.
Muszę zapamiętać.
Tym bardziej,że za ziemniaczanym puree nie przepadam.
Prześlij komentarz