Piekłam
już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie
smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona
tymiankiem. Postanowiłam wrócić do starego przepisu i lekko go zmodyfikować.
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1kg
mięsa od szynki ( najlepiej zwarta ,, kulka")
4
łyżki oleju z pestek winogron
1/2
łyżeczki soli
1
łyżeczka pieprzu mielonego
2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
5
marchewek
2
duże cebule
1
łyżeczka cukru
2 łyżki
( płaskie ) mąki
5
szklanek wywaru warzywnego
garść
gałązek świeżego tymianku
maggi
w płynie
Wymieszać
przyprawy ( sól, pieprz, paprykę. łyżeczkę maggi) z olejem.
Natrzeć przyprawami
mięso. Odłożyć na 3 godziny do lodówki.
Obsmażyć
na rumiano ze wszystkich stron w garnku o grubym dnie na reszcie oleju.
Na
patelni rumienić bez tłuszczu pokrojoną w piórka cebulę . Posypać ją gdy
zmięknie cukrem i poczekać aż zrobi się karmel.
Zalać pół szklanki wywaru
warzywnego i zagotować.
Przelać
do garnka z mięsem.
Dolać
resztę wywaru tak by zakrył mięso. Włożyć związane gałązki tymianku.
Wlać 1
łyżkę maggi.
Dusić
1,5 godzinę przy lekko uchylonej
pokrywce. Woda powinna odparować o połowę.
Obrać
marchewki i pokroić w 2-3 cm kawałki.
Po półtorej
godziny duszenia mięsa dołożyć marchewki gotować jeszcze 30 minut .
Wyjąć
mięso i zawinąć w folię aluminiową .
Wyłowić
tymianek.
Mąkę
rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu . Doprawić sos do smaku.
Mięso
pokroić w plastry .
Podawać obłożone marchewką i posypane usiekanymi listkami
tymianku .
3 komentarze:
konkretny obiad:)
Witam, ja też się przekonałam do marchewki w towarzystwie tymianku i mięsiwa, to bardzo trafne i smaczne połączenie, pieczeń wygląda znakomicie i pewnie tak samo smakuje.
Pozdrawiam niedzielnie.
Pyszny sosik wychodzi - powinnam odleżakować chwilę mięso po wyjęciu żeby ładniej się kroiło , ale tak Rodzince pachniało , że ledwo pozwolili zdjęcie zrobić.Mięsko rozpadało się pod nożem :)
Prześlij komentarz