środa, 17 lipca 2013

Kalarepki nadziewane marchewką

Fantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie  w okresie nowalijkowym .




Czas : 30 minut

Składniki :

2 duże kalarepki
4 młode marchewki
2 łyżeczki masła
2 jajka ( małe )
1,5 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy)
2 łyżki pokrojonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżeczki mąki
3 łyżki śmietanki w proszku


Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli  ,mąką i wymieszać z surowymi jajkami  .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Zalać bulionem do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem . 


Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .


Brak komentarzy: