Fantastyczny
dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie w okresie nowalijkowym .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
duże kalarepki
4
młode marchewki
2
łyżeczki masła
2
jajka ( małe )
1,5
szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy)
2
łyżki pokrojonego koperku
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
4
łyżeczki mąki
3
łyżki śmietanki w proszku
Z
kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki
pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i
szczyptą soli ,mąką i wymieszać z
surowymi jajkami .Nałożyć do kalarepek.
Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z
kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Zalać bulionem do 3/4
wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,,
denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka
będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w
malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty
krem .
Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do
ziemniaków z wody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz