środa, 17 lipca 2013

Kokosowe racuchy z nektarynką


Uważam , że lato to najlepsza pora na racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto lubi.

Podaję składniki na małą porcję .





Czas : 1 godzina


Składniki :


1/2 szklanki mąki pszennej 

1/3 szklanki mąki wiórek kokosowych

1/3 szklanki wody gazowanej

1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g suszonych lub  świeżych 2 dag )

2 duże nektarynki

szczypta soli

 olej z pestek winogron  do smażenia

 2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki  letniej  wody


Utrzeć   drożdże z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić  na 15 minut.



Wiórki kokosowe zmielić na mączkę ( w zwykłym młynku do kawy).



Przygotować ciasto na racuszki mieszając mąkę, mączkę kokosową, szczyptę soli, wodę, żółtka, cukier waniliowy, łyżkę oleju.



Odstawić na 15 minut.



Nektarynki przekroić na pół i usunąć pestkę. Pokroić każdą połówkę na plasterki.



Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki wody z miodem i sokiem z cytryny.


Włożyć plastry nektarynek i chwilę ogrzewać by zmiękły i oblepiły się miodem.



Ubić pianę z  białek


i wymieszać z ciastem.



Rozgrzać olej do smażenia racuchów. Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta.

Smażyć na rumiano z obu stron.



Podawać kładąc na każdym plasterki nektarynki. Polać sosem z duszenia nektarynek.


Udekorować listkami mięty lub tymianku.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetny pomysł, na pewno są smaczne, właśnie mam na stanie kilka nektarynek:) już wiem co z nimi zrobię:)