środa, 31 lipca 2013

Lipcowy gulasz


Nie zależnie od tego co mówi większość , ze latem to nie ma sie ochoty na mięso - u mnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub  gulasze z warzywami sezonowymi.




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

60 dag mięsa wieprzowego od szynki
2 białe cebule
2 czerwone cebule
30 dag zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki smalcu
sól
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
przyprawa do zup i sosów w płynie *
mąka do zagęszczenia ( 2 łyżki)*
woda

Mięso pokroić w grubą kostkę .Delikatne posolić, posypać pieprzem i mieloną papryką . Wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano mięso .Wsypać na mięso pokrojone drobno cebule i smażyć mieszając aż się zeszklą .Wlać 4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny.
W tak zwanym między czasie ugotować w osolonej wodzie fasolkę.
Gdy mięso będzie doprawić gulasz przyprawą do zup lub sosów i zagęścić zasmażką lub mąką. Odcedzić fasolkę i wymieszać z gulaszem .Podawać z ziemniaczkami z wody.

* Może być zamiennie kostka bulionowa mięsna i zasmażka brunatna gotowa ( Knorra).

Brak komentarzy: