Groszek cukrowy w strączkach jest do
zdobycia na rynku przez bardzo krótki czas. Potem to już jest młody groszek ,
który trzeba wyłuskać ze strąków. Ja lubię taki , który da się zjeść cały. .
Gotuje go albo na parze , albo w osolonej wodzie , albo duszę na
zrumienionym maśle z koperkiem.
Czas: 35 minut
Składniki:
20 dag młodego groszku cukrowego
2 łyżki masła ( ja biorę słone
irlandzkie Kerrygold)+ 1 łyżeczka
1/3 szklanki wody + 4 łyżki
4 łyżki pokrojonego koperku
1 plasterek cytryny( grubszy)
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta brązowego cukru trzcinowego
2 jajka
4 małe ziemniaki
Obrać i umyć ziemniaki. Zalać osoloną
wodą i gotować wodą i gotować 25 minut. Odcedzić.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują umyć i osuszyć groszek. Odciąć końcówki i
usunąć zdrewniałe nici z obu stron strąka ( tak jak w fasolce).
W garnku rozgrzać masło ( 2
łyżki) i niech się lekko zrumieni.
Wrzucić na masło strąki groszku i
smażyć mieszając aż zaczną się rozchylać i lekko obrumienią.
Skropić sokiem wyciśniętym z plastra
cytryny i sosem sojowym.
Podlać wodą ( 1/3 szklanki), dodać
szczyptę cukru i dusić ok. 15 minut przy lekko uchylonej pokrywce.
Wsypać koperek- wymieszać.
Jeśli masło nie było solone doprawić
groszek solą.
Zagotować w małym garnuszku 2 łyżki
wody i 1/2 łyżeczki masła. Wbić na nie jajko. Po chwili przykryć i na bardzo
małym gazie zrobić jajko sadzone ,,uparowane"( w drugim garnuszku lub
jedno po drugim zrobić drugie jajko).
Podawać ziemniaki z duszonym
groszkiem i jajkiem .
Dekorować listkami ziół i drobno
pokrojoną czerwoną papryczka lub skórką pomidora.
* Ziarenka groszku są mięciutkie , a
strączki lekko chrupiące ( jak w ,,chińszczyźnie").
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz