poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku


Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek do II Dania i jako samodzielne danie np. z chłodnikiem do popicia.






Czas: 40 minut


Składniki:


8-10 małych młodych ziemniaków

2 łyżki masła

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju z pestek winogron

3 łyżki usiekanych listków tymianku


Ziemniaki obrać ( oskrobać) i umyć. Ugotować w osolonej wodzie



Odcedzić i ostudzić.



Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki w całości i smażyć do zrumienienia przewracając tak by były złociste ze wszystkich stron.



Dołożyć masło. Posypać ziemniaki połową tymianku. Chwilę smażyć.



Zdjąć z patelni i podawać  bez tłuszczu na którym się smażyły.


Posypać resztą tymianku.

Podałam z Marchewką z groszkiem i tymiankiem  i jajkiem sadzonym

Wczoraj ziemniaki obtoczone w tymianku ( tylko ugotowane ) podałam do Zrazików wołowych w sosie pomidorowym z tymiankiem

1 komentarz:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Absolutna prostota wzmacnia smak.
Ziemniaki, pyry, grule , czy kartofle podane zwyczajnie-niezwyczajnie.Wystarczy.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.