Często zostają mi nadprogramowe
ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki,
kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale
najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki
specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości.
Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio
tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek do II Dania i jako samodzielne
danie np. z chłodnikiem do popicia.
Czas: 40 minut
Składniki:
8-10 małych młodych ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki usiekanych listków tymianku
Ziemniaki obrać ( oskrobać) i umyć.
Ugotować w osolonej wodzie
Odcedzić i ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić
ziemniaki w całości i smażyć do zrumienienia przewracając tak by były złociste
ze wszystkich stron.
Dołożyć masło. Posypać ziemniaki
połową tymianku. Chwilę smażyć.
Zdjąć z patelni i podawać bez tłuszczu na którym się smażyły.
Posypać resztą tymianku.
Podałam z Marchewką z groszkiem i tymiankiem i jajkiem sadzonym
Wczoraj ziemniaki obtoczone w tymianku ( tylko ugotowane ) podałam do Zrazików wołowych w sosie pomidorowym z tymiankiem
1 komentarz:
Absolutna prostota wzmacnia smak.
Ziemniaki, pyry, grule , czy kartofle podane zwyczajnie-niezwyczajnie.Wystarczy.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Prześlij komentarz