sobota, 10 sierpnia 2013

Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną


Tłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był syty , a owca cała. Takim krupnikiem jest ten o zdecydowanie grzybowym smaku ( na serduszkach drobiowych) z małą ilością kaszy jaglanej.






Czas: 1,5 godziny


Składniki:


10 sztuk serduszek drobiowych 
5 sztuk żołądków drobiowych

włoszczyzna bez kapusty


2 średnie ziemniaki

garść suszonych grzybów

4 szklanki wody

1/3 szklanki kaszy jaglanej

1 gałązka lubczyku

szczypta przyprawy do zup ( jaka kto używa)

szczypta pieprzu mielonego

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

maggi w płynie

4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

natka pietruszki do posypania


Namoczyć grzyby w szklance wody.



Umyć serduszka i żołądki.

Warzywa obrać , osuszyć i opiec rumieniąc na suchej patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i gałązka lubczyku.



Przełożyć razem z serduszkami i żołądkami do garnka i zalać wodą. Dodać szczyptę przyprawy do zup ( typu Jarzynka).Gotować na małym gazie 45 minut.



Grzyby obgotować, odcedzić i pokroić( nie wylewać wywaru)- podzielić na pół.



Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.



Z wywaru wyłowić warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, serduszka i żołądki*( odłożyć 1 marchewkę -pokroić w plasterki i dodawać na talerze po rozlaniu zupy).



Kaszę jaglaną przepłukać wrzącą  wodą by usunąć lekką goryczkę którą ma . Odcedzić.



Wrzucić do wywaru grzyby ( połowę ), kaszę i ziemniaki. Gotować na małym gazie jeszcze 45 minut. Wlać wywar z gotowania grzybów.

Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym. Dodać masło kurkowe ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi).

Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki z kilkoma plasterkami gotowanej marchewki z zupy .Śmietanę dodać do garnka lub dopiero na talerzach.



* Serduszka,żołądki, warzywa z zupy ( por odcisnąć), połowę grzybów- odłożyć i użyć do zrobienia farszu do pierogów, krokietów, naleśników itp. Dla tego daję więcej grzybów - wywar jest esencjonalny a mam po za tym kilka ugotowanych do farszu.



4 komentarze:

Urszula - Proste potrawy pisze...

Jestem wpraszam sie na talerz tego wspaniałego krupniku.
Zapraszam tez do mnie, na konkurs z atrakcyjnymi nagrodami:)

Unknown pisze...

Krupniczek nalany- zapraszam. Juz zagladam do Ciebie

jola pisze...

A czy to nie są przypadkiem żołądki?

Unknown pisze...

Jola- pewnie że masz rację - przegapiłam żołądki w składnikach i akurat na zdjeciu są na wierzchu. Dzięki . Już poprawiłam serducha też były :)