niedziela, 11 sierpnia 2013

Naleśniki ,,od serca,,



Właściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do tego czysty barszcz czerwony do popicia i obiad gotowy.




Czas: 30 minut


Składniki:


Naleśniki:


10 czubatych łyżek mąki

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1/2 szklanki wody

 szczypta soli

2,5 łyżki oleju



Farsz:





2 duże ( lub 4 małe) cebule

2 łyżki oleju

5 łyżek otrębów pszennych

3 łyżeczki majeranku

sól

pieprz mielony

maggi w płynie


Zrobić ciasto naleśnikowe miksując mąkę z jajkami, mlekiem , 2 łyżkami oleju, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli.


Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".



Cebule obrać i drobno usiekać-


usmażyć na złoto na 2  łyżkach oleju.



Zmielić serca,żołądki, grzyby i warzywa z zupy .



Wymieszać składniki farszu tj. zmielone serca, żołądki z warzywami i grzybami, cebulę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi w płynie.



Smażyć naleśniki na natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni.



Usmażone naleśniki zsunąć delikatnie z patelni na talerz.



Nakładać farsz na naleśniki .  

Zwijać w rulonik .



Podawać albo na świeżo albo podsmażone z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) i jakąś surówką .


*** Podstawowe zasady smażenia naleśników , oszczędnościowego farszu , robienia naleśnikowych krokietów można przeczytać TU

Brak komentarzy: