Właściwie powinnam napisać z serca
:). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi
się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do tego czysty barszcz
czerwony do popicia i obiad gotowy.
Czas: 30 minut
Składniki:
Naleśniki:
10
czubatych łyżek mąki
2 jajka
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
szklanka mleka
1/2
szklanki wody
szczypta soli
2,5 łyżki
oleju
Farsz:
2 duże ( lub 4 małe) cebule
2 łyżki oleju
5 łyżek otrębów pszennych
3 łyżeczki majeranku
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
Zrobić ciasto naleśnikowe miksując
mąkę z jajkami, mlekiem , 2 łyżkami oleju, proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli.
Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Cebule obrać i drobno usiekać-
usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Zmielić serca,żołądki, grzyby i warzywa z
zupy .
Wymieszać składniki farszu tj.
zmielone serca, żołądki z warzywami i grzybami, cebulę. Doprawić solą, pieprzem,
majerankiem i maggi w płynie.
Smażyć naleśniki na natłuszczonej i
mocno rozgrzanej patelni.
Usmażone naleśniki zsunąć delikatnie
z patelni na talerz.
Nakładać farsz na naleśniki .
Zwijać
w rulonik .
Podawać albo na świeżo albo
podsmażone z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) i
jakąś surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz