Robiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem
podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli
puszki makreli w sosie pomidorowym. Wzbogaciłam smak zmielonymi orzeszkami
ziemnymi .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 średniej wielkości
ziemniaki
1 puszka makreli w
sosie pomidorowym ( 170 g )
1/2 szklanki
orzeszków ziemnych
4 łyżki pokrojonej
natki pietruszki
sól
1/2 jajka *
pieprz mielony
bułka tarta
otręby pszenne
olej do smażenia
Ugotować ziemniaki w
mundurkach. Obrać. Ostudzić i utłuc na puree.
Usiekać natkę pietruszki.
Makrelę utrzeć z
sosem na miazgę.
Orzeszki zmielić na
mączkę.
Wymieszać ziemniaki z
natkę, makrelą, jajkiem , mączką orzechową .
Dosypać otrębów pszennych w takiej
ilości by masa dawała się dobrze formować . Doprawić solą i pieprzem . Formować
krokiety . Panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto (
przegapiłam zrobienie zdjęcia krokietów na patelni - dorobię przy najbliższej
okazji ).
* Na tą ilość daję
tylko pół jajka bo masa była by za luźna - połówkę usmażyłam z drugim jajkiem
do chleba
** Trzeba uważać przy
smażeniu bo są bardzo delikatne. Podałam z surówką z jabłka z marchewką .
*** Z tej ilości
wyszło mi 8 małych krokiecików
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz