wtorek, 27 sierpnia 2013

Mega łazanki w ,, ogródkowym,, sosie


Bardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go  Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie to może raczej leżakować w lodówce ale zawsze to sezonowe warzywa i ziółka z parapetu.
Potrawa akurat na lato i można przygotować wcześniej i potem tylko podgrzać.



Czas: 30 minut

Składniki:

10 dag dużych łazanek ( miałam karbowane)
2 pomidory Lima ( lub 1 np. malinówka)
1/4 czerwonej papryki
2-3 szalotki
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
1 łyżeczka ( płaska) mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól
200 ml wody

Obrać i pokroić w piórka szalotki.



Rozgrzać olej i smażyć szalotki do zeszklenia.
 Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.



Dorzucić na patelnię i podsmażyć.


Dołożyć pokrojone drobno pomidory ,usiekaną natkę pietruszki i otarte listki tymianku zalać wodą, posolić, posypać pieprzem i mieloną papryką. Włożyć masło. Dusić 30 minut.


W tym czasie ugotować w lekko osolonej wodzie makaron ( teoretycznie al'dente ale dużo osób lubi jak grube makarony są ugotowane tak po polsku do miękkości - więc gotujemy jak lubimy).


Odcedzić .



Wrzucić do sosu - wymieszać . Przykryć i zostawić na 2-3 minuty. 


Podawać posypując dodatkową porcją usiekanej  zieleniny.

Brak komentarzy: