Jednogarnkowa ,prosta potrawa.
Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze
,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają
skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak
schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są
tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i
pieczenie kg żeberek nie wchodzi w grę. W ten sposób możemy zrobić pyszny obiad
w jednym garnku i w takiej ilości jaka jest nam potrzebna.
Czas: 45 minut
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
1 mała puszka extra drobnego groszku
konserwowego ( 200 g )
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka masła
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej
papryki
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
1 gałązka rozmarynu
natka pietruszki
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu.
200 ml wody
Obrać , umyć i pokroić w ,,
łódeczki" ziemniaki .
Obrać i przekroić na ćwiartki cebule.
Skrzydełka przekroić na połówki (
dolne , górne - odrzucając lotkę).
Natrzeć skrzydełka solą i papryką.
Rozgrzać w garnku o grubym dnie (
lub na patelni Delimano Dry Cooker )
olej.
Wrzucić skrzydełka i cebule -
obsmażyć na rumiano .
Dołożyć ziemniaki i gałązkę
rozmarynu.
Zalać wodą i dusić 30 minut ( w
garnku przy uchylonej pokrywce , a na patelni nie trzeba bo ma otwory do
odparowania płynu) na małym gazie.
Gdy skrzydełka i ziemniaki są już
miękkie usunąć rozmaryn .
Utrzeć mąkę z masłem na tzw. zimną
zasmażkę.
Wrzucić
odsączony groszek .
Rozprowadzić sosie zasmażkę i zagotować.
Doprawić do smaku .
Podawać w głębokim talerzu posypane
usiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz