poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Skrzydełka w potrawce groszkowo-ziemniaczanej


Jednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i pieczenie kg żeberek nie wchodzi w grę. W ten sposób możemy zrobić pyszny obiad w jednym garnku i w takiej ilości jaka jest nam potrzebna.



Czas: 45 minut


Składniki:


4 skrzydełka z kurczaka

2 średnie ziemniaki

2 średnie cebule

1 mała puszka extra drobnego groszku konserwowego ( 200 g )

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżeczka masła

1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 gałązka rozmarynu

natka pietruszki

1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu.

200 ml wody


Obrać , umyć i pokroić w ,, łódeczki" ziemniaki .



Obrać i przekroić na ćwiartki cebule.



Skrzydełka przekroić na połówki ( dolne , górne - odrzucając lotkę).

Natrzeć skrzydełka solą i papryką.



Rozgrzać w garnku o grubym dnie ( lub  na patelni Delimano Dry Cooker ) olej.

Wrzucić skrzydełka i cebule - obsmażyć na rumiano .




Dołożyć ziemniaki i gałązkę rozmarynu.



Zalać wodą i dusić 30 minut ( w garnku przy uchylonej pokrywce , a na patelni nie trzeba bo ma otwory do odparowania płynu) na małym gazie.



Gdy skrzydełka i ziemniaki są już miękkie usunąć rozmaryn .



Utrzeć mąkę z masłem na tzw. zimną zasmażkę.



Wrzucić  odsączony groszek .

Rozprowadzić  sosie zasmażkę i zagotować.



Doprawić do smaku .


Podawać w głębokim talerzu posypane usiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy: