poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Roladki ze schabu


Roladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude  mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale.
Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach.
(Zdjęcie z archiwum ).




Czas : 1 godzina

Składniki :

2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 15 dag )
2 cebule
6 kapeluszy grzybów suszonych
2 łyżki pokrojonej drobno papryki świeżej
1 korniszon
2 kawałki wędzonki ( słupki 1 cm na 3 cm )
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz mielony
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć , posmarować musztardą , skropić sosem sojowym . Grzyby namoczyć . Cebulkę ( 1 sztukę ) podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Na każdy płat mięsa położyć podsmażona cebulkę , łyżkę pokrojonej papryki , kawałek grzybka , wędzonkę i ½ korniszona .Zwinąć mięso w roladę .Obwiązać nicią i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną w piórka drugą cebulę , pokrojone grzyby, liść laurowy , ziele angielskie, masło .Zalać wodą z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i dusić 45 minut  na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. Podawać z kaszą gryczaną na sypko.

Brak komentarzy: