Roladki, zrazy zawijane duszone
w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego
nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie
dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale.
Można zrobić w większej ilości
i zamrozić w porcjach.
(Zdjęcie z archiwum ).
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 kotlety schabowe bez kości (
takie po 15 dag )
2 cebule
6 kapeluszy grzybów suszonych
2 łyżki pokrojonej drobno
papryki świeżej
1 korniszon
2 kawałki wędzonki ( słupki 1 cm na 3 cm )
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz mielony
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Schab rozbić tłuczkiem do mięsa
.Popieprzyć , posmarować musztardą , skropić sosem sojowym . Grzyby namoczyć .
Cebulkę ( 1 sztukę ) podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Na każdy płat mięsa
położyć podsmażona cebulkę , łyżkę pokrojonej papryki , kawałek grzybka ,
wędzonkę i ½ korniszona .Zwinąć mięso w roladę .Obwiązać nicią i obsmażyć na
rumiano z obu stron na pozostałym oleju .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną
w piórka drugą cebulę , pokrojone grzyby, liść laurowy , ziele angielskie,
masło .Zalać wodą z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę
. Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. Podawać z kaszą gryczaną na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz