piątek, 13 września 2013

Domowe paluszki z dorsza


Lubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp).
Robię też paluszki rybne z całych kawałków filetów ( z mielonych robię kotlety rybne).




Czas: 30 minut

Składniki:

1 mały filet dorsza ze skórą
1 jajko
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz mielony
olej do głębokiego smażenia

Z filetu ściągnąć skórę.



Pokroić dorsza w 2 cm paski ( 6 sztuk).


Posolić i posypać mielonym pieprzem z obu stron.


Panierować w mące, jajku, bułce tartej i tak dwa razy.


Strzepnąć nadmiar panierki.



Rozgrzać w małym garnuszku olej . Na wrzący wrzucać paluszki i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano.


Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.


Posolić paluszki jeszcze raz przed podaniem.

Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką.

4 komentarze:

Unknown pisze...

proste i smaczne rybki:)

Beata pisze...

Ciekawe czy w Polsce są już sklepy gdzie zrobią wszystko z rybką lub mięsem jak we Włoszech. I to w cenie zakupu!

Unknown pisze...

Oj chyba jeszcze nie . Szczytem marzeń jet mięsny w którym zmielą wybrane mięso . Poczekamy - doczekamy się :)

Beata pisze...

u mnie we wsi mielą tylko świnkę, ale to i tak jest super!