sobota, 14 września 2013

Kalafiorowa ze złocistym makaronem


Gęsta -syta zupa kalafiorowa. Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora  ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi warzywami).

Dziś zrobiłam gęstą zupę z samego kalafiora ( było go sporo) podając ja z makaronem zrobionym z omletu na samych jajkach.






Czas : 45 minut



Składniki :



1/4  dużego kalafiora

2,5 szklanki wody

½ szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki masła

sól

szczypta cukru

gałka muszkatołowa do smaku

pieprz biały do smaku ( mielony)

2 łyżki mąki

2 jajka

kilka kropli oleju do natłuszczenia patelni

natka pietruszki ( kilka gałązek- po pokrojeniu ok. 4 łyżek)



Oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior zalać lekko osoloną i ocukrzoną wodą i gotować 30 minut( od zagotowania - ma być rozpadający )

Odcedzić kalafior pozostawiając wywar. 

Odcedzony kalafior rozdrobnić.

Rozpuścić w garnku masło , wsypać mąkę , wymieszać . 



Rozprowadzić śmietanką i wywarem z gotowania kalafiora. Zagotować.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i utarta gałką muszkatołową.

Dołożyć do zupy rozdrobniony kalafior.

 Jajka wbić do miseczki i roztrzepać dokładnie widelcem.

Patelnię do omletów i naleśników natłuścić olejem i mocno rozgrzać. Wlać masę jajeczną i zrobić omlet. 

Zsunąć omlet na deskę do krojenia i pokroić w paski ( jak makaron krajanka).

Usiekać natkę pietruszki.



Podawać układając na wierzchu  ( nalanej do naczynia w którym podajemy ) zupy porcję makaronu z omletu i posypując natką pietruszki.

1 komentarz:

Unknown pisze...

wygląda pysznie:)