piątek, 20 września 2013

Dorsz po grecku wersja panierowana


 Z reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych.
Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje.
Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało.


                           
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie

Składniki :

1 kg filetów z dorsza
4 duże cebule
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1 przecier pomidorowy ( 1/2 litra)
1/2 szklanki wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony
cukier brązowy do smaku
mąka do oprószenia
3 jajka
bułka tarta do panierowania
olej z pestek winogron do smażenia
maggi  w płynie do smaku

Filety z dorsza posolić i popieprzyć.


Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Obtoczyć w mące.


Maczać w rozmąconym jajku.


Panierować w bułce tartej.


Usmażyć na rumiano na rozgrzanym mocno oleju.


Zdjąć na talerz i pokroić na 5 cm kawałki.


Pokroić cebulę w ,, piórka „. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa.


Zeszklić cebulę i warzywa na kilku łyżkach oleju . Chwilę smażyć .


Wlać przecier i wodę. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe  i dusić 30 minut . Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i  maggi  .Zagotować .


W pojemniku wlać połowę sosu.


Na nim kawałki dorsza.


Przykryć warstwą sosu.


Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła smakiem sosu . Podawać na zimno.

1 komentarz:

Justyna pisze...

Uwielbiam :) !