O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 6 września 2013

Dorsz w tymiankowych pomidorach

Pomysł na ,, Tomato & tymianek cood " pochodzi ze strony Good Food  .


Spodobała mi się jego prostota .No i nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym , by  mu się bliżej przyjrzeć i wypróbować był fakt , że czego jak czego ale dorsza to można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w doniczce , a pomidory  bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni.


W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę , pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało.



Czas :30 minut

Składniki:

4 małe porcje filetu z dorsza
szalotki ( zależnie od wielkości od 3-5 szt. -chodzi o to by po pokrojeniu był ich 1/2 szk. )
1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym ( 400 g )
2 łyżki pokrojonych drobno miękkich  suszonych pomidorów  (z oleju )
1/8 cytryny
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
mielona papryka słodka do smaku
2 łyżki świeżych listków tymianku + 1 gałązka do wstępnego aromatyzowania sosu
cukier brązowy do smaku
maggi w płynie do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron

Umyte i osuszone kawałki filetu z dorsza skropić sokiem z cytryny.


Szalotki obrać i pokroić drobno.


Na zakrywanej patelni rozgrzać olej i smażyć szalotki do lekkiego zrumienienia.


Pokroić drobno suszone pomidory.


Dodać pomidory razem z sokiem , suszone pomidory i  gałązkę tymianku . Zamieszać i dusić 10- 20 minut( zależy jak miękkie są pomidory ) rozgniatając w trakcie duszenia pomidory na kawałki .
Doprawić sos do smaku maggi i przyprawami wg potrzeby ( sól, cukier, pieprz , papryka) *.


Dorsza posolić lekko i ułożyć na sosie. Całość posypać listkami tymianku ( połową - reszta zostaje do dekoracji ).


Przykryć i dusić na małym gazie jeszcze 10 minut.



Podawać wg upodobania z ryżem, ziemniakami lub bagietką.

* Sos powinien być słodko-kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Poziom kwaśności ( pomidory) i słodyczy ( pomidory i cukier ) zależy od naszego gustu. Zamiast maggi można użyć do doprawienia sosu sojowego lub innej przyprawy do potraw wg upodobania.

1 komentarz:

Justyna Bąk pisze...

pyszny pomysł na dorsza:)