O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 7 września 2013

Jesienne gołąbki

Zaczął się sezon na paprykę . Pakuję ją więc wszędzie , żeby najeść się tej świeżej , aromatycznej na zapas bo ta całoroczna-szklarniowa to już nie to. Dziś miałam w planie robienie gołąbków ( zapas mi się w zamrażarce skończył ). Pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojonej czerwonej papryki. Wiedziałam , że smak będzie dobry bo przecież robię paprykę faszerowaną .Połączenie smaku pomidorów ( sos) i papryki doceniłam już dawno. No i dodatkowy plus - pięknie wyglądają po przekrojeniu.





Czas : 2 godziny



Składniki :



1 główka  białej kapusty * , **

1/2 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )

25 dag mięsa tatarowego ( wołowina)

2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 20 dag suchego )

3  cebule ( pokrojone drobno )

2 czerwone papryki ( średnie lub 1 bardzo duża )

1 pęczek natki pietruszki ( mały lub 1/2 dużego)

2 jajka

5 łyżek otrębów pszennych

sól

pieprz mielony

maggi w płynie

majeranek do smaku

1 koncentrat pomidorowy ( słoiczek 18 dag )

szczypta cukru

papryka mielona do smaku

4 łyżki oleju z pestek winogron

2  litry wody



Ugotować na pół twardo ryż ( 15 minut )- odcedzić .



Cebulę  usmażyć na  oleju na złoto ( drobno pokrojoną ).

Umyć , osuszyć i pokroić natkę pietruszki.



 Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić najpierw w paski a potem w kostkę.

Do miski włożyć : mięso, ryż , cebulę, natkę, paprykę .Wbić jajka i dobrze wymieszać. 

Doprawić do smaku solą , pieprzem, maggi, maggi w płynie. Dosypać otręby -wymieszać i zostawić by farsz zgęstniał ( otręby wchłoną nadmiar wilgoci). 

Włożyć do dużego garnka kapustę i  zalać wodą . Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 5 minut.

Wyjąć kapustę i ostrożnie zdąć wierzchnie sparzone największe liście .

Kapustę włożyć ponownie do garnka. Trzymać we wrzącej wodzie kilka minut.

Znów wyjąć kapustę i zdjąć wierzchnie liście.

I tak sparzyć potrzebną ilość liści  ( resztę kapusty uszatkować jak na bigos i po ostudzeniu zamrozić)**.

Wodę z parzenia gołąbków zachować.



Zawijać gołąbki kładąc na środek każdego liścia  porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) .

Składać liść zawijając  brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.



Ułożyć na dno garnka kilka liści  kapusty .





Włożyć gołąbki .



Zalać wodą z parzenia kapusty . Dusić 1 godzinę.




Wyjąć gołąbki z garnka  .


Do wywaru z gotowania dodać koncentrat i wymieszać . Zagotować. Doprawić sos do smaku papryką mieloną, cukrem, maggi ***.


Gołąbki ułożyć w sosie i dusić na małym gazie kilka minut.






*      Z tej porcji powinno wyjść ok. 25- 30 sztuk gołąbków ( mnie wyszło 28 sztuk)



**    Z reszty  kapusty zrobić bigos, kapuśniak lub jarzynkę ( mnie zeszły wszystkie liście - drobnymi ze środka wykładałam dno garnka).



***  Sos można zabielić śmietanką i zagęścić mąką .

Brak komentarzy: