O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 10 września 2013

Jeszcze jeden giuwecz wg Buni


Od lat eksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem.
Ja od lat robię ,, lżejsze" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw  i mało mięsa ( lub wcale a zamiennie chuda kiełbasa ).
Moim zdaniem jest pyszny .




Czas: 1 godzina

Składniki:

2 duże czerwone papryki
1 duża cebula ( lub 2 średnie)
1 średni ogórek gruntowy ( lub kawałek cukinii)
2 średnie marchewki
1/2 pietruszki
plaster selera
2  duże pomidory
3 średnie ziemniaki
1 słodki ziemniak ( patat - nie koniecznie , po prostu miałam - zamiennie można dać kawałek dyni)-mały ( wielkość nie większa niż ziemniaki razem )
1/2 pęczka natki pietruszki
2 kiełbasy śląskie
5 dag wędzonego boczku
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
maggi w płynie
2 szklanki wody

Umyć , obrać i pokroić warzywa,  ziemniaki i patat  ( z papryki usunąć gniazda nasienne) ( oprócz pomidorów)  . Odłożyć wszystko przygotowane ( można skropić wodą i zabezpieczyć folia spożywczą).


Z ogórków usunąć pestki i pokroić  ogórki  .


Pokrojone pomidory ułożyć w osobnej miseczce.


Obrać i pokroić drobno cebulę. Zeszklić na oleju.
Dorzucić pokrojony drobno boczek i wytapiać na skwarki smażąc razem z cebulą aż ta zrobi się złota, a skwarki rumiane.


Kiełbasę pokroić w pół plasterki .


Dodać do cebuli i boczku. Obsmażyć mieszając. 


Dorzucić pokrojone warzywa ( prócz pomidorów).Chwilę ogrzewać by lekko zmiękły ( mieszając).


Podlać wodą. Posolić i posypać szczyptą pieprzu .Dusić ok. 40 minut.
Dorzucić pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dalej dusić 20 minut.



Doprawić do smaku ( solą, pieprzem, maggi, papryką mieloną i szczyptą cukru ).



Wsypać pokrojona natkę pietruszki do giuweczu i wymieszać.




3 komentarze:

Beata pisze...

A ryż?

Bunia Babciagramolka pisze...

Ryż ? A czemu miał by tu być ryż ? są ziemniaki, warzywa - po co ryż ?

Chyba , że masz na myśli odmianę giuweczu zwaną Tracki giuwecz - tam to jest taki gulasz z warzywami zasypany pod koniec gotowania ryżem .Nie robiłam takiego- nie pasuje mi ryż w tym zestawie. Wolę z ziemniakami.

Beata pisze...

Możliwe, jadłam giuwecz z ryżem w Bułgarii.