niedziela, 15 września 2013

Kurczak z morelowym kuskusem


Lubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie.




Czas: 1 godzina

Składniki:

4 pałeczki z kurczaka ( dolne części udek)
10 suszonych moreli
3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 szalotki
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka brązowego cukru nie rafinowanego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 goździki
sól
maggi w płynie
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka curry
2 szklanki wody
3/4 szklanki kuskusu
1/2 szklanki usiekanej natki pietruszki

Wymieszać 2 łyżki oleju z mieloną papryką, curry, vegetą , szczyptą soli , cukrem i natrzeć dokładnie udka. Odstawić w chłodne miejsce ( najlepiej na noc).


Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym nie i obsmażyć na rumiano pałeczki kurczaka.


W czasie kiedy kurczak się smaży pokroić w piórka szalotki , wrzucić do rumianego z obu stron kurczaka szalotki i zeszklić je.


Pokroić  morele w paski.


Dołożyć pokrojone morele , kandyzowana skórkę pomarańczową ( pokrojoną w drobną kostkę), goździki .Zalać wodą.

Dusić aż mięso będzie miękkie.


Wyjąć pałeczki i zawinąć w folię aluminiową by nie wystygły.


Wyłowić goździki. Doprawić sos do smaku.
Wsypać do sosu kuskus i wymieszać. Przykryć i zostawić aż wchłonie cały sos.


Przemieszać kuskus widelcem by rozdzielił się na sypkie ziarenka dodając jednocześnie natkę pietruszki.


Podawać  kuskus i pałeczkę ( lub 2 ) z kurczaka + surówkę ( najlepiej jakąś wersję sałaty z owocowym dresingiem).

Brak komentarzy: