środa, 4 września 2013

Warkocz z piersi kurczaka z warzywami -gotowany na parze

U mnie z gotowaniem na parze to jest trochę na bakier. Nie przepadam za potrawami tak robionymi bo wg mnie para po prostu wypłukuje z produktów smaki , które ściekają do wody w dolnym garnku ( pojemniku parowara ).Wiele osób mówi , że to nie prawda , ale wystarczy po zakończeniu gotowania spróbować tą wodę by zobaczyć jaki ma smak. 

Dla tego ograniczałam ten sposób gotowania, do chwili kiedy zrozumiałam, że mogę wykorzystać walory pary nie tracąc smaku. Po prostu wystarczy zabezpieczyć produkty folią spożywczą przeznaczoną do kontaktu z gorącymi produktami lub folią aluminiową ( robi się wtedy duże papilotki).

Po włożeniu razem do jednego opakowania warzyw , mięsa ( ryby)- gotujemy w parze tworzącej się z soków zawartych w produktach nic nie tracąc ze smaków.




Czas: 40 minut


Składniki:


1 pierś z kurczaka ( pojedyncza) na osobę ( u mnie starcza na 2 porcje)

4 małe ziemniaki

1 marchew

4 grube plastry z szerokiego ogórka ( ze skórką)

4 pomidorki cherry

1/8 czerwonej papryki

2 plasterki cytryny

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 mała gałązka rozmarynu

kilka gałązek tymianku

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta mielonej papryki


Obrać i umyć warzywa. Pokroić ( marchew na pół wzdłuż , a potem na ukośne kawałki ; ziemniaki w ósemki ; pomidorki przekroić na pół ;ogórek w plastry ; paprykę w paseczki).



Warzywa wrzucić do miseczki. Skropić olejem , posolić , posypać pieprzem i papryką mieloną - wymieszać. Włożyć zioła.



Umyć osuszyć pierś z kurczaka. Naciąć górną grubszą część tak by ,, wydłużyć " pierś i wyrównać jej grubość.



Naciąć płat piersi na trzy wzdłuż .


Zapleść warkocz. Związać końcówki. Lekko posolić i posypać pieprzem. Skropić sokiem z 1 plasterka cytryny.



Do woreczka do gotowania na parze przełożyć warzywa, zioła, kawałek cytryny , mięso.



Ułożyć w garnku do gotowania na parze w momencie kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 30 minut.



Ostrożnie wyjąć woreczek ( lub pakunek z folii spożywczej lub aluminiowej) i otworzyć nad salaterką ( miską).Wyłożyć zawartość i wylać zawarty w opakowaniu płyn ( naturalny sos).



Usunąć kawałek cytryny i zioła.

Podawać mięso obłożone ziemniakami i warzywami .Sos podać osobno .

Brak komentarzy: