wtorek, 3 września 2013

Krem z buraczków z fasolą i pierożkami


Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na  kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie.




Proporcje na 3 małe porcje zupy.




Czas : 1,5 godziny



Składniki :



2 skrzydełka z kurczaka

1 górne udko z kurczaka

2,5 dag suszonych buraków *

1 marchewka czerwona

1/4 pietruszki

kawałek selera ( taki jak kawałek pietruszki)

kawałek pora

1 szalotka

1 ziemniak – średniej wielkości

1 puszka fasoli białej w sosie pomidorowym ( 400 g)

½ szklanki słodkiej śmietanki

pieprz mielony

3 szklanki wody

2 łyżki tymianku

2 łyżeczki otrąb pszennych

1/2 szklanki mąki na pierogi + do podsypywania

1/4 szklanki wrzątku ( do pierogów)

sól

szczypta pieprzu

szczypta vegety ( Jarzynki, Kucharka)

maggi w płynie

sok z cytryny do smaku

2 łyżki oleju



Umyte i pokroić warzywa. Umyć skrzydełka i udko. Ułożyć w garnku.



Zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę vegety. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę .



Z wywaru wyjąć mięso ** .Odłożyć górne udko na potem , a ze skrzydełek obrać mięso odrzucając kości , skórki i chrząstki.

Zmielić ( w Rozdrabniaczu ).Dodać otręby i tymianek ( połowę ). Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Do wywaru dodać suszone buraczki i gotować 30 minut.



W czasie gotowania wywaru z buraczkami nastawić osoloną wodę na pierogi ( z olejem).

Mąkę zaparzyć wrzącą wodą- posolić szczyptą soli.

Wyrobić elastyczne ciasto- zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło.



Rozwałkować i wycinać kieliszkiem do jajek małe krążki.



Nadziewać farszem .


Zlepiać pierożki ( wyszło mi 21 pierożków)



Wrzucać na wrzącą wodę i gotować pół minuty od wypłynięcia.



Wyłowić łyżką cedzakową.

Wyłowić  liść laurowy, ziele angielskie, por, szalotkę.



Gorącą zupę zmiksować w malakserze razem ze śmietaną . Doprawić do smaku pieprzem , maggi , sokiem z cytryny.



Fasolkę dodać do zmiksowanej zupy ( odłożyć 3 łyżki fasoli bez sosu do dekoracji).



Podawać krem buraczany z ułożoną na nim fasolką  i pierożkami .

Posypać po wierzchu odrobiną otartych świeżych listków tymianku.

* Suszone buraczki wykorzystuję jako dodatek do barszczu ze świeżych buraków lub na takie kremy ( same są moim zdaniem za mało intensywne w smaku).Pojawiły mi się w domu zupełnie niespodzianie ( były w zestawie produktów Nagrody za punkty na Gotujmy.pl )  i tak już jest , ze je wykorzystuję. 



** Udko odkładam bo było by za dużo farszu do pierożków , chyba , że chcę zrobić na zapas . Wtedy robię więcej ciasta i przerabiam na farsz całe mięso z zupy.





1 komentarz:

Unknown pisze...

świetny pomysł:) na pewno wykorzystam:)