O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 28 października 2013

Dorsz po grecku z modyfikacją


 Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Ostatnio proporcje które stosowałam do przepisu kiedyś nie mają z powodów oczywistych zastosowania. Nie da się gotować takich samych porcji jak na 4-6 osób na 2 osoby. Musiałam przestawić system dokładnie. Pomijając Święta kiedy robie odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę  na rybę po grecku lub w galarecie.
Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki i krojonego pomidora ( użyłam zamrożone na leczo).
Podpowiadam - taka ryba ,,po grecku" jest pyszna.

                           
Czas : 1 godzina + 12 godzin na odstanie

Składniki :

15 dag  filetu z dorsza
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
1/3 marchewki
1/4 pietruszka
plasterek selera ( tyle co pietruszki)
1/3 czerwonej papryki
1 średni pomidor
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 liść  laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
pieprz mielony do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
papryka słodka mielona
mąka do oprószenia
oliwa do smażenia
1,5 szklanki wody
maggi  w płynie do smaku

Filet dorsza  przekroić na kawałki ( ok. 5 cm).Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut.


Osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Posolić , popieprzyć ,posypać papryką mieloną  

i oprószyć mąką .


Usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć.


Pokroić w ,, piórka „ cebulę. Marchew, pietruszkę i seler  utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Paprykę pokroić w paski , a pomidora w kostkę.
Na oliwie zeszklić cebulę ,utarte warzywa i pokrojoną paprykę i pomidora. Chwilę smażyć .


Podlać wodą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe  i dusić 20 minut .


Dołożyć  przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem, papryką mieloną  i  maggi wg uznania .Zagotować .



W pojemniku na spód wlać gorący sos , na nim ułożyć rybę , zalać resztą  sosu.


Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

1 komentarz:

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię to danie ale trochę inaczej je przyrządzam:)