piątek, 4 października 2013

Miruna w sosie słodko-kwaśnym


Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty).





Czas: 30 minut


Składniki:


1 porcja filetu z miruny ( kawałek ok.10 dag)

1 jajko ( trafiło mi się z podwójnym żółtkiem)

2 łyżeczki mleczka kokosowego wproszku ( jak nie ma to dodatkowo mąki ziemniaczanej)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

pieprz mielony

papryka mielona

sok z cytryny do smaku

1/8 żółtej papryki

1/2 cebuli

1 duży pomidor

1 saszetka Instant Miso Soup ( lub zamiennie odrobina Jarzynki , vegety itp. do smaku)

1 łyżeczka chińskiego ( japońskiego) sosu śliwkowego lub 1/3 łyżeczki powideł śliwkowych

cukier do smaku

3 łyżki pikantnego ketchupu ( albo oryginalny sos słodko-kwaśny chilli)

olej do smażenia

1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki

szczypiorek do posypania

1 szklanka wody

2 garści cienkiego makarony ryżowego ( nitki )



Umytą i osuszoną rybę pokroić w paski i posypać solą, pieprzem i papryką.



Usiekać cebulę, paprykę i pomidora.

Rozgrzać 2 łyżki oleju w garnuszku o grubym dnie i zeszklić cebulę. Dodać paprykę i pomidora. Smażyć  kilka minut by zmiękły.

Zalać wodą. Dodać Instant Miso Sopu lub łyżeczkę przyprawy ( Jarzynka ,vegeta, itp) Dusić  20 minut. W połowie gotowania doprawić sosem sojowym, cukrem, ketchupem, sosem śliwkowym, pieprzem, sokiem z cytryny.

Dosypać połowę natki pietruszki.



Kiedy sos się dusi roztrzepać jajko z mleczkiem kokosowym i mąką ziemniaczaną.



Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Paski miruny moczyć w jajku z mąka i wrzucać na wrzący olej.



Smażyć do zarumienienia przewracając na drugą stronę.



Zdjąć łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.

Włożyć rybę w sos. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem kilka minut.



Makaron ułożyć w misce , lekko osolić i zalać wrzątkiem. Przykryć na 3 minuty. Odcedzić.



Na półmisku układać porcję makaronu a na nim rybę z sosem- posypać natką .


* Oryginalnie lepiej by było użyć kolendry zamiast natki pietruszki.


** Można do sosu dołożyć pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki a syropu od ananasa użyć do doprawienia sosu zamiast cukru.

Brak komentarzy: