sobota, 5 października 2013

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

Znalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej" - ale czasem jak mus to mus. 

Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów. 
Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem -  syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).
Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :)



Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski.




Czas : 45 minut



Składniki :



spaghetti ( na 4 porcje )

0,5 kg  mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z drobiem  )

przecier pomidorowy ( ok. 5  dag )

3 łyżki oleju ( jak kto lubi to oliwy )

sól

pieprz mielony

papryka mielona

½ łyżeczki miodu

oregano

tymianek

bazylia

2 ząbki czosnku

1 kostka mięsna Knorra ( ,,Kostka do mięs ze słodką papryką" - lub inna mięsna  )

przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " ( Kamis )

1 szklanka słodkiej śmietanki

2,5  szklanki wody

1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku



Na głębokiej  rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki .Przełożyć do garnka ,wlać wodę , dodać kostkę mięsną  i gotować  ok. 30 minut. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą ,,Suszone pomidory " i ziołami do smaku . Dodać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut .

W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku  al dente makaron .Odcedzić .

Wrzucić makaron do sosu , wymieszać i  poczekać by wchłonął częściowo sos .

Posypać usiekanym szczypiorkiem ( drobnym )





Prawdziwy sos  mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin - to jest taki sos na skróty .



Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .

Brak komentarzy: