wtorek, 22 października 2013

Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem


Chyba nie ma osoby która by nie lubiła pierogów ( znam co prawda takich , którzy nie lubią ich lepić- ale już przeciw jedzeniu  nic nie maja  ).Fascynują mnie farsze z którymi robi się pierogi. Jest ich tyle odmian , że w zasadzie jeśli mamy w domu mąkę to nie ma opcji żebyśmy czegoś nie mogli wymyślić .
A , że ja uwielbiam wyzwania postanowiłam przeprowadzić eksperyment i użyć fasolki konserwowej w sosie pomidorowym ( fasolki na farsz - sos na sos ). Żeby udowodnić , że można przygotować super obiad bez specjalnego wysiłku i kosztów.



Czas: 45 minut

Składniki:

1 szklanki mąki + mąka do posypania
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki zimnej wody
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 puszka fasolki białej w sosie pomidorowym
1 średnia cebula
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony do smaku
majeranek do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %

Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę - zrumienić na oleju.


Otworzyć puszkę z fasolą. Odcedzić pozostawiając sos.


Fasolę rozgnieść na puree ( nie musi być dokładnie).


Wymieszać z cebulą i otrębami. 

Doprawić do smaku.


Nastawić osoloną wodę na gotowanie pierogów.
Sos pomidorowy odcedzony od fasolki podgrzać w garnuszku z wodą i koncentratem. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu. Zagęścić łyżeczką mąki utartej z masłem.


Do miski wsypać mąkę . Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i drobno usiekaną natkę pietruszki. Wymieszać tak by natka była równomiernie wymieszana z mąką.


Wlać wrzątek


i wyrobić elastyczne ciasto.


Rozwałkowywać ciasto na wysypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym . Szklanką wykrawać krążki.


Na każdy krążek kłaść płaską łyżeczkę farszu.
Zlepiać dokładnie pierogi- układać na wysypanej mąka tacy.


Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 1 minutę  od wypłynięcia.


Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać z sosem pomidorowym dekorując ,, zieleniną ".

Z tej porcji składników wyszło 40 sztuk pierogów.

* Użyłam  fasolki firmy  Heinz  ( 400 g ) bo tą lubię najbardziej  i zawsze mam w zapasie .

** Gdyby pierogi musiały dłużej leżeć i czekać na gotowanie trzeba je przykryć ściereczką by nie obeschły.

*** W wersji wege można zamiast masła użyć oleju ( utrzeć 2 łyżki z łyżeczką mąki i tak zagęścić sos).

**** Zamiast otrębów można użyć bułki tartej - chodzi o to by trochę zagęścić farsz.

2 komentarze:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł na pierogi:)

Karol pisze...

Oj nie zły pomysł na smaczne pierogi. Dla mnie bomba, dodanie farszu z fasoli do pierożków i na dodatek sos który przyrządzam z przecieru Pomidori, to dopiero mistrzowstwo świata. Zawsze smacznie i zdrowo, to moja domena. Polecam.