O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 21 października 2013

Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście


Lubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych ,,rarytasów".

Jako , że nie jestem przekonana do tego czy powinnam jej serwować wędzone żeberka , boczek czy inne takie w kapuśniaku czy bigosie -przeszłam na wersję light :).Minimum kiszonej kapusty  i wędzony kurczak zamiast wieprzowiny .





Czas: 1 godzina


Składniki:


30 dag kiszonej kapusty

1/2 jabłka

2 wędzone podudzia z kurczaka ( małe)

1/6 szklanki oleju z pestek winogron

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %

2 łyżeczki kminku w ziarnach

pieprz mielony

cukier do smaku

maggi w płynie do smaku

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

2 łyżeczki mąki


Jeśli kapusta jest mocno kwaśna to lekko ją wypłukać. Zalać 1/2 litra wody, włożyć liść laurowy , ziela angielskie i gotować 30 minut. W tym czasie płyn ma odparować prawie do końca.



Włożyć podudzia. Wlać olej. Wsypać kminek, szczyptę cukru .Dolać 1,5 szklanki wody .Dusić 15 minut ( znów płyn ma odparować do objętości ok. 1/2 szklanki).



Obrać pół jabłka. Usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.

Dołożyć koncentrat i utarte jabłko do garnka z kapustą i kurczakiem. Dusić 15 minut na małym gazie.



Wyjąć na chwilę podudzia z garnka.



Zasypać kapustę mąką - wymieszać i zagotować.

Doprawić do smaku pieprzem, maggi, cukrem.



Ułożyć na kapuście podudzia , przykryć i pozostawić tak 5 minut.



* Przed podaniem ( z pieczywem lub ziemniakami z wody) można usunąć z kurczaka skórę - to już zależy od upodobań i diety ( ja ściągam skórę bo nie lubię - Mama lubi ale  nie powinna ).

** Podaję w składnikach 2 podudzia bo normalnie przewiduje się po jednym na osobę  , ale ja zrobiłam jedno bo zupełnie nam wystarczy po kawałku mięsa z kapustą i 2 średnie ziemniaki na osobę - po całym podudziu byśmy nie zjadły.

Brak komentarzy: