wtorek, 29 października 2013

Rosół z mega pierogiem

Pomysł podpatrzyłam przeglądając przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to Maultaschen  i pochodzi chyba z kuchni Szwabii .Ponieważ opieram się tylko na zdjęciu ( opis był w stylu szwabski knedel w rosole) - moja wersja nie musi odpowiadać dokładnie oryginałowi. Zrobiłam tak jak mi podpowiadała wyobraźnia.




Czas: 2 godziny


Składniki:


Rosół:


1 duże górne udko z kurczaka

25 dag korpusu ( z szyjką ) po rozbieraniu kurczaka *

1 cebula

1/3 kawałka pora

1 pietruszka

2 marchewki ( średnie)

1 korzonek suszonego grzybka

2 gałązki natki pietruszki

1 nieduża gałązka lubczyku ( może być mrożony )

2 małe listki laurowe

2 ziela angielskie

1/2 łyżeczki soli

maggi w płynie do smaku

natka pietruszki do posypania

1 litr wody



Mega pierogi:


1/2 szklanki mąki + do podsypywania

1/4 szklanki wrzątku

szczypta soli

4 łyżki zmielonego mięsa gotowanego kurczaka

1 cebula

1 łyżka oleju z pestek winogron

pieprz mielony

maggi w płynie do smaku

majeranek do smaku


Obrać i przekroić na równe części warzywa. Umyć. Wysuszyć.

Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej warzywa. Podpiekać aż się na powierzchni zrumienią ( wytworzy się naturalny karmel ).



Przygotować natkę, lubczyk , liście laurowe , ziele angielskie i związać je w wiązankę.



Umyć mięso.



Ułożyć w garnku razem z mięsem , zieleniną i grzybkiem. Zalać wodą. Wsypać 1/2 łyżeczki soli.

Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 1,5 godziny ( gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać wrząca wodą ).

Wyłowić i wyrzucić natkę, lubczyk i przyprawy**



Udko, kawałki korpusu i grzybek odłożyć na bok.

Osobno odłożyć warzywa ***.



Rosół przecedzić i doprawić maggi . Odlać szklankę rosołu i wraz z udkiem i kawałkiem ugotowanej marchewki zużyć na galaretę****, półtorej szklanki odlać jako bazę na zupę pomidorową ***** - resztę tj. 2,5 szklanki będzie  jako rosół do tego dania.





Z korpusów obrać mięso ( chrząstki, skórki i kości wyrzucić). Zmielić.



Cebulę usiekać bardzo drobno i usmażyć na złoto na oleju.



Osobno usmażyć na rumiano kilka ,,piórek" czerwonej cebuli - posłużą do dekoracji)



Przygotować farsz mieszając zmielone mięso z cebulą i doprawiając go majerankiem , pieprzem i maggi.



Mąkę wsypać do miski - lekko osolić i zalać wrzątkiem.



Wyrobić na elastyczne ciasto podsypując mąką jeśli trzeba.



Wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat i rozwałkować. Wyciąć 2 duże prostokąty ( długość dłuższego boku musi być mniejsza niż średnica talerza w  którym podamy zupę.



Ułożyć na cieście farsz .



Zlepić  dokładnie dociskając brzegi pierogów ( przyciąć rogi by nie były za duże ).



Ułożyć na wysypanej mąka tacce i przykryć ściereczką by nie wyschły.



Zagotować osoloną wodę i umieścić we wrzącej delikatnie pierogi ( najlepiej ułożyć na łyżce cedzakowej i tak zanurzyć we wrzątku ). 



Gdy wypłyną gotować minutę i  delikatnie wyłowić.



Ułożyć po jednym na talerzu, oblać gorącym rosołem i posypać usiekaną natką pietruszki .

Na każdego pieroga położyć kilka ,, piórek" zrumienionej cebuli.


* Bardzo często kupuję tzw. ,,porcje rosołowe" czyli po prostu korpusy które zostają po wyluzowaniu piersi i udek z kurczaka. Uważam , że są fantastyczną bazą na zupę. Mało tego połączone w gotowaniu z udkami i dużą ilością warzyw dają wywar , który można uznać za lekki rosół. A mięso obrane z nich ( na gorąco bo lepiej się obierają ) po odrzuceniu skór i kostek to podstawa farszów do pierogów, krokietów , pasztecików czy naleśników z mięsem.


** Natkę pietruszki, lubczyk, listki laurowe, ziele angielskie  wsadziłam do siatkowego rękawa do pieczenia mięs i zawiązałam .Potem tylko wyłowię i wyrzucę.


*** Marchew, seler, pietruszkę zostawić na sałatkę - por i cebulkę zamrozić ( przydadzą się do zagęszczenia sosu lub zupy .


****Z odlanego rosołu i rozdrobnionego mięsa z udka ( po odrzuceniu chrząstek, skóry i kości) zrobiłam galaretę po dodaniu żelatyny ( 2,5 płaskiej łyżeczki namoczone w 1/4 szklanki zimnej wody). Można do niej dodać groszek konserwowy, jajko na twardo , roztarty ząbek czosnku - jak kto lubi .


***** Do szklanki rosołu dodaję pół szklanki wody, pół szklanki słodkiej śmietanki, koncentrat pomidorowy - doprawiam do smaku maggi w płynie i podaję z drobnym makaronem lub ryżem

3 komentarze:

Unknown pisze...

fajny i ekonomiczny sposób na rosół:)

Beata pisze...

Super. Maultaschen to takie ravioli niemiecki z mięskiem mielonym i szpinakiem. Twoja wersja tez jest pyszna!

Marta pisze...

Bardzo mi się podoba Twoja propozycja - będę musiała zrobić :)