Bardzo cieszy mnie pojawienie się na
rynku różnorakich warzyw .Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem
chińska truflą.
O fioletowych ziemniakach trochę
informacji jest TU
Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu
resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu
przyciągające oko zabawne puree.
Czas: 25 minut
Składniki:
25 dag fioletowych ziemniaków
10 dag ziemniaków ( zwykłe)
sól
1,5 łyżki masła
3 łyżeczki śmietanki słodkiej
natka pietruszki lub inna zielenina
do dekoracji
Obrać oba gatunki ziemniaków (
ostrożnie z fioletowymi bo barwią ręce).
Umyć i zalać wodą w osobnych
garnuszkach . Osolić i ugotować do miękkości.
Odcedzić.
Utłuc na puree każdy rodzaj
ziemniaków osobno. Do zwykłych ziemniaków dodać pół łyżki masła i łyżeczkę
śmietanki ,
a do fioletowych - łyżkę masła i 2 łyżeczki śmietanki.
Układać w warstwowe ,,wieżyczki"
ziemniaczane. Na spód fioletowe- w środek białe - na wierzch ponownie fioletowe.
Udekorować zielonymi dodatkami.
Podawać jako dodatek do II Dań.
2 komentarze:
imponujące :) Ciekawe czy dostanę w Opolu takie ziemniaki, a swoją drogą - drogie są?
Drogie- ja płaciłam po 15 zł za kg.Ale to nowinka ( w Szczecinie bo w Warszawie od dawna są ) - pewnie jak się opatrza to stanieją .
Prześlij komentarz