niedziela, 17 listopada 2013

Fioletowe puree


Bardzo cieszy mnie pojawienie się na rynku różnorakich warzyw .Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem chińska truflą.

O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU 

Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu przyciągające oko zabawne puree.




Czas: 25 minut


Składniki:


25 dag fioletowych ziemniaków

10 dag ziemniaków ( zwykłe)

sól

1,5 łyżki masła

3 łyżeczki śmietanki słodkiej

natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji


Obrać oba gatunki ziemniaków ( ostrożnie z fioletowymi bo barwią ręce).
Umyć i zalać wodą w osobnych garnuszkach . Osolić i ugotować do miękkości.



Odcedzić. 

Utłuc na puree każdy rodzaj ziemniaków osobno. Do zwykłych ziemniaków dodać pół łyżki masła i łyżeczkę śmietanki ,


a do fioletowych - łyżkę masła i 2 łyżeczki śmietanki.



Układać w warstwowe ,,wieżyczki" ziemniaczane. Na spód fioletowe- w środek białe - na wierzch ponownie fioletowe.


Udekorować zielonymi dodatkami.


Podawać jako dodatek do II Dań.


2 komentarze:

QuchniaKaroli pisze...

imponujące :) Ciekawe czy dostanę w Opolu takie ziemniaki, a swoją drogą - drogie są?

Unknown pisze...

Drogie- ja płaciłam po 15 zł za kg.Ale to nowinka ( w Szczecinie bo w Warszawie od dawna są ) - pewnie jak się opatrza to stanieją .