wtorek, 26 listopada 2013

Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle


Uwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :).
Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem.



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

30 dag karkówki
2  duże cebule
4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
2 łyżeczki alkoholu ( czysta wódka )
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
natka pietruszki
10 dag makaronu Papardelle
maggi
0,6 litra wody ( 3 szklanki)

Umytą karkówkę pokroić w plastry , a potem w równomierną , małą kostkę.

Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz , szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.


Namoczyć grzyby.

Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie lub na patelni. Wrzucić mięso i obsmażać.


Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę smażyć .


Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i dołożyć grzyby ( małe kawałki).


Dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny ( płyn ma się w tym czasie zredukować do 1,5 szklanki)
Doprawić do smaku maggi.



Ugotować al'dente  2 ,,gniazda" makaronu Papardelle .


Odcedzić.


Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać usiekaną natką pietruszki.

* Jeśli gulasz byłby za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem zagotować gulasz ).

** Dodaję odrobinę alkoholu bo podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie kruszeje.

Brak komentarzy: