O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 29 listopada 2013

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym


Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem(  pomijając np.  halibuta ) i trzeba dodać trochę tłuszczu - słoniny lub chudego boczku.






Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 szklanki puree ziemniaczanego
20 dag filetu rybnego bez skóry i ości z  Dorsza
5 dag świeżego boczku
1 cebula
1 jajko
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
tymianek otarty do smaku
szczypta Jarzynki ( Kucharka , Vegety)
3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru do smaku
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka do panierowania
olej z pestek winogron  do smażenia
5 łyżek pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2  łyżeczki  mąki


Dorsza rozmrozić i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Ponownie lekko osuszyć.

Pokroić drobno boczek ( bez skóry , kości i chrząstek).


Zmielić boczek razem z rybą  w Malakserze dodając jajko .


Obraną cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.


Wymieszać masę ziemniaczano-boczkowo-jajeczną ze smażoną cebulą, szczyptą tymianku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej .


Uformować małe kotleciki  takie jak na burgery.
Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorącym smażyć kotleciki. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym.

W garnuszku  masło z łyżeczką oleju. Dodać pokrojony koperek i chwile smażyć mieszając . Zasypać mąką i dobrze rozmieszać .


Rozprowadzić wywarem warzywnym i śmietanką . Doprawić szczyptą soli , cukru  i kilkoma kroplami cytryny ( ok. 1/4 łyżeczki) .Dusić 5 minut.

Ułożyć kotleciki na sosie i dusić pod przykryciem na małym gazie 5 minut.


* Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.

2 komentarze:

Karolina pisze...

Cudowne smaki :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)

Justyna Żak pisze...

wyglądają pysznie:)