piątek, 8 listopada 2013

Kotlety rybne w groszku


Często zdarza mi się kupować filety rybne mrożone . Niestety - sklep z prawdziwego zdarzenia mam dość daleko od siebie i nie zawsze chce mi sie tak jechać. Skazana wtedy jestem na ,, mrożonki:. A po rozmrożeniu takiego fileta sami wiecie co zostaje - pół szklanki wody i odciśnięte pół szklanki masy rybnej. Jedyny ratunek to kotlety rybne .



Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 szklanki puree ziemniaczanego
20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat )( Panga, Tilapia, Dorsz )
5 dag słoniny
1 łyżka masła
20dag drobnego groszku konserwowego (1 mała puszka Bonduella-jest eskstra drobny)
1 cebula
1 jajko
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
majeranek do smaku
szczypta Jarzynki ( Kucharka , Vegety)
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
olej z pestek winogron  do smażenia

Rozmrożoną rybę dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Rozdrobnić .


Pokroić drobno słoninę.


Zmielić słoninę z rybą  w Malakserze wrzucając pod koniec jajko by masa dokładnie się wyrobiła,
Cebulę obrać i drobno pokroić - usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Wymieszać puree ziemniaczane ( najlepiej z poprzedniego dnia ) przeciśnięte przez praskę ze zmieloną rybą , zmieloną słoniną , jajkiem, usmażona cebulą, szczyptą majeranku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami bułki tartej.


Wilgotnymi rękami uformować małe kotleciki ( nabierać czubatą łyżkę do zupy i ,,kulać" nadając kształt burgera).


Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorący kłaść kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym.


Otworzyć puszkę z groszkiem ( powinien to być ekstra drobny młodziutki groszek )i przelać razem z zalewą do garnka. Dodać masło i sok z cytryny. Podgrzać.


Na groszku ułożyć usmażone kotlety - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut pod przykryciem.



* Podaję same bez ziemniaków i surówek bo przecież w składzie są już ziemniaki a w sosie groszek.

* Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.

1 komentarz:

Unknown pisze...

dobry pomysł na rybkę:)