piątek, 22 listopada 2013

Okoń nilowy z sosem koperkowym


Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały.



Czas : 30 minut + marynowanie


Składniki :


2 porcje filetów z okonia nilowego

olej słonecznikowy

sok z 1/2 cytryny

pieprz kolorowy grubo mielony

sól ( użyłam 2 rodzaje biała miałka do sosu i czarna himalajska do ryby)

 3 łyżki mąki (  do oprószenia i sosu )

5 łyżek pokrojonego koperku

2 łyżki masła

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

1/2 szklanki bulionu warzywnego

2  łyżeczki  mąki


Filet z okonia zalać sokiem z cytryny , lekko posolić ( użyłam soli czarnej himalajskiej) i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie ok. 15 minut.



W małym garnuszku rozgrzać masło .

Wsypać usiekany koperek i chwilę smażyć.

Zasypać mąką i wymieszać.



Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Zagotować i doprawić do smaku.



Wyjąć rybę. Podzielić na porcje i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.



Podawać  sos do ziemniaków puree , na to rumiana ryba , a dodatkowo lekka sałata bez specjalnych dodatków ( proponuję np. sałatę z połówkami pomidorków koktajlowych i cytrynowym dresingiem ).

1 komentarz:

Unknown pisze...

takiej ryby jeszcze nie jadłam:) ciekawe:) smacznie podana:)