Delikatny
, o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem
koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze ,
albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały.
Czas
: 30 minut + marynowanie
Składniki
:
2
porcje filetów z okonia nilowego
olej
słonecznikowy
sok
z 1/2 cytryny
pieprz
kolorowy grubo mielony
sól
( użyłam 2 rodzaje biała miałka do sosu i czarna himalajska do ryby)
3 łyżki mąki ( do oprószenia i sosu )
5 łyżek
pokrojonego koperku
2 łyżki
masła
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
1/2
szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki
mąki
Filet z
okonia zalać sokiem z cytryny , lekko posolić ( użyłam soli czarnej
himalajskiej) i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie ok. 15 minut.
W małym
garnuszku rozgrzać masło .
Wsypać
usiekany koperek i chwilę smażyć.
Zasypać
mąką i wymieszać.
Rozprowadzić
śmietanką i wywarem warzywnym. Zagotować i doprawić do smaku.
Wyjąć
rybę. Podzielić na porcje i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć
mąką.
Na
patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.
Podawać sos do ziemniaków puree , na to rumiana ryba ,
a dodatkowo lekka sałata bez specjalnych dodatków ( proponuję np. sałatę z
połówkami pomidorków koktajlowych i cytrynowym dresingiem ).
1 komentarz:
takiej ryby jeszcze nie jadłam:) ciekawe:) smacznie podana:)
Prześlij komentarz