O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)


W zasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło.
Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać przez całe Święta również taką wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do barszczu zamiast łazanek.


Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z  uszkami podsmażonymi na rumiano.



Czas: 1 godzina

Składniki:


1 włoszczyzna
1 spora garść suszonych grzybów
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 łyżki masła
0,5 małej cebuli
0,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się uszka
1/3 szklanki wrzącej wody do ciasta pierogowego
1/2 litra wody na zupę
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
pieprz mielony
maggi w płynie

Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć 15 minut. Odcedzić.
Obrać , umyć i osuszyć włoszczyznę. Zrumienić na suchej patelni jak do rosołu ( razem z włoszczyzną opiec pół cebuli do uszek ).



Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i szczyptę soli) i gotować 20 minut.


Wyjąć włoszczyznę , a wrzucić grzyby. Gotować 30 minut na małym gazie.
Wyłowić grzyby .


3/4 z nich pokroić w paseczki, a resztę odłożyć.


Grzyby pokrojone w paseczki przełożyć do wywaru. Zagotować. Doprawić zupę do smaku maggi.
Odłożone grzyby i pół zrumienionej cebuli zmielić.


Doprawić solą i mielonym pieprzem.

Mąkę osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto .


Wałkować podsypując mąką .Wycinać kółka małym kieliszkiem ( ja robię to takim do jajek na miękko ).


Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki )

i lepić uszka - - układać na wysypanej mąka tacce lub lnianej ściereczce.


Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju . Uszka  gotować 1 minutę od wypłynięcia.


Wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie skleiły. Ostudzić .


Podsmażyć uszka na rumiano .


Zupę podawać w bulionówkach wrzucając do niej rumiane uszka.

* W wersji całorocznej zaprawiam zupę śmietaną.

** Z tych proporcji wychodzi ok. 3 szklanek zupy i 35 uszek.

*** Jeśli zostanie trochę farszu -wrzucić go do kapusty z grzybami i wymieszać doskonale wpłynie na jej smak.

Brak komentarzy: