czwartek, 12 grudnia 2013

Kremowa kartoflanka z zielonym szlaczkiem


Bardzo lubię kremowe zupy. Tyle , że najeść się nimi trudno. Znalazłam na to sposób. Robię takie ,, pól kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a resztę miksuję na krem. Potem wkładam to co odłożyłam i zupka gotowa. Z reguły na końcu posypuję wszystkie zupy usiekanym koprem lub natką pietruszki. Ale, że niektórzy ( czytaj wnuki) pluli natką na odległość wymyśliłam ,, zielony szlaczek". Po prostu miksuję natkę z olejem i przegotowana wodą i robię na zupie szlaczki, kropki itp. Zupa wygląda ciekawie, witaminy w niej są i najważniejsze nikt nie marudzi że go listki w zęby kłują :)



Czas: 45 minut

Składniki:

1/2 litra bulionu drobiowego
4 średnie ziemniaki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/3 szklanki usiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól- szczypta
maggi w płynie
1/3 szklanki przegotowanej wody

Natkę pietruszki zmiksować w malakserze z olejem, wodą i szczyptą soli.


Obrać , umyć i pokroić w drobną kostkę ziemniaki.
Ugotować w bulionie do miękkości.


Wyłowić  z zupy łyżką cedzakową połowę ziemniaków i odłożyć na moment .


Resztę zupy dokładnie zmiksować dodając śmietankę.


Wrzucić do zupy odłożone ziemniaki i  doprawić ją  do smaku.

Podawać robiąc na talerzu na kartoflance zielony ,, szlaczek" dla ozdoby  ( i smaku ).

Brak komentarzy: