piątek, 13 grudnia 2013

Pstrąg i puree z patata


Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty.



Czas: 45 minut

Składniki:

2 porcje filetu z pstrąga ( ze skórą)
olej z pestek winogron
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz mielony czarny
pieprz mielony biały
mąka do oprószenia
2 łyżki masła
1 patat ( ok. 20 dag)
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
4 łyżki usiekanej natki pietruszki

Obrać , umyć i pokroić w kostkę patata. Zalać wodą. Osolić i gotować do miękkości ( ok. 20 minut).


Filet z pstrąga zalać sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.


Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać czarnym mielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.


Odcedzić ugotowanego do miękkości patata . Dodać masło i utłuc na puree. Wymieszać z natką pietruszki , skórką cytrynową. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym i solą.


W tym samym czasie kiedy robimy puree postawić na gazie patelnię i rozgrzać na niej olej. Kłaść filet z pstrąga i smażyć na rumiano z obu stron.


Podawać kawałek filetu z kawałkiem cytryny ( skropić sokiem już na talerzu), puree z patata , a do tego np. surówka z kapusty.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetne pycha:)