Pstrąg
smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak
dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) ,
co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na
pataty.
Czas:
45 minut
Składniki:
2
porcje filetu z pstrąga ( ze skórą)
olej
z pestek winogron
sok
z 1/2 cytryny
sól
pieprz
mielony czarny
pieprz
mielony biały
mąka
do oprószenia
2
łyżki masła
1
patat ( ok. 20 dag)
1/2
łyżeczki otartej skórki cytrynowej
4
łyżki usiekanej natki pietruszki
Obrać
, umyć i pokroić w kostkę patata. Zalać wodą. Osolić i gotować do miękkości (
ok. 20 minut).
Filet
z pstrąga zalać sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.
Osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić
i posypać czarnym mielonym pieprzem.
Oprószyć
mąką.
Odcedzić
ugotowanego do miękkości patata . Dodać masło i utłuc na puree. Wymieszać z
natką pietruszki , skórką cytrynową. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym
i solą.
W
tym samym czasie kiedy robimy puree postawić na gazie patelnię i rozgrzać na
niej olej. Kłaść filet z pstrąga i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać
kawałek filetu z kawałkiem cytryny ( skropić sokiem już na talerzu), puree z
patata , a do tego np. surówka z kapusty.
1 komentarz:
świetne pycha:)
Prześlij komentarz