Prosty
sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru
potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje
pyszny.
Czas
: 30 minut + marynowanie
Składniki
:
2 porcje
filetów z okonia nilowego
olej
słonecznikowy
sok
z 1/2 cytryny
pieprz
kolorowy grubo mielony
sól
3 łyżki mąki ( do oprószenia i sosu )
2 łyżki
masła
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
1/2
szklanki bulionu warzywnego
1/2
jabłka
4
łyżeczki tartego chrzanu
Okonia
skropić sokiem z cytryny , posolić i
posypać pieprzem. Zostawić w marynacie na ok. 15 minut.
Przygotować
sos rozpuszczając masło w garnuszku. Wsypać mąkę .
Rozprowadzić
śmietanką i wywarem warzywnym.
Dodać chrzan i utarte jabłko.
Zagotować
i doprawić do smaku.
Filet
wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć
mąką.
Na
patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.
2 komentarze:
takiej ryby jeszcze nie jadłam:)
Nigdy niemiałam przyjemności spróbowac tej rybki...ale wygląda pysznie
Prześlij komentarz