piątek, 6 grudnia 2013

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym


Prosty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje pyszny.



Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

2 porcje filetów z okonia nilowego
olej słonecznikowy
sok z 1/2 cytryny
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
 3 łyżki mąki (  do oprószenia i sosu )
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 jabłka
4 łyżeczki tartego chrzanu

Okonia skropić  sokiem z cytryny , posolić i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie na  ok. 15 minut.


Przygotować sos rozpuszczając masło w garnuszku. Wsypać mąkę .
Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym.


Dodać chrzan i utarte jabłko.
Zagotować i doprawić do smaku.


Filet wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.



2 komentarze:

Unknown pisze...

takiej ryby jeszcze nie jadłam:)

NaKońcuJęzyka pisze...

Nigdy niemiałam przyjemności spróbowac tej rybki...ale wygląda pysznie