O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z soczewicą i kapustą


Jedna z moich ulubionych, a rzadko robionych potraw to groch z kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z tymi składnikami przed Świętami i wymyśliłam, że pierogi z takim farszem będą  ciekawym wigilijnym daniem.



Czas: 1 godzina


Składniki:


1,5 szklanki mąki + mąka do posypywania

1 szklanka wrzącej wody

szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

sól

pieprz mielony

10 dag kiszonej kapusty

10 dag czerwonej soczewicy

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła


Zacząć od namoczenia soczewicy na 15 minut.
Potem ją zalać czystą wodą ( nie solić ) i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut).Odcedzić.



W tym czasie kapustę przepłukać by nie była za kwaśna.Zalać wodą i gotować 20 minut. Odcedzić .Wrzucić ponownie  do garnka , dolać olej i dalej dusić ok.15 minut.



Wymieszać kapustę z soczewicą , olejem i dusić 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Mąkę  ze szczyptą soli zaparzyć wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto.

Wałkować na posypanym mąka blacie i wycinać dużym kubkiem krążki.



Zwilżać brzegi krążka wodą. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.



Układać na omączonej tacce.

Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną.



Na małej patelni zrumienić masło i polewać nim pierogi.


* Można ugotować wcześniej , ostudzić i w Wigilię podsmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano . Nawet takie są lepsze.



** Z tej ilości składników wyszło mi 30 dużych ( grube ciasto) pierogów.

*** Można wykorzystać ugotowaną w większej ilości 



Brak komentarzy: