wtorek, 24 grudnia 2013

Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka



Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ).
Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3"


Czas : 1 godzina

Składniki :

1 kg buraków
½ pietruszki
1/8 selera
2 duże marchewki
1/3 pory ( zielone części )
2 cebule
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
1 goździk
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( wg upodobania )
maggi w płynie do smaku
sól
cukier
4 szklanki  wody
1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów

Obrać i umyć warzywa. Najpierw opiec na rozgrzanej suchej patelni tak by się lekko karmelizowały - pod koniec dodać masło i obrumienić na nim warzywa.


Przełożyć do garnka. Dodać przyprawy ( liście, ziele, pieprz ziarnisty, goździk, przyprawę uniwersalną).Zalać wodą. Dotować 30 minut.


Wyjąć warzywa.

Przecedzić wywar.


Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone buraki.


Gotować na małym gazie ok. 1 godziny by wygotować z buraków cały smak.
Wyłowić buraki i przecedzić barszcz.


Dolać zakwas ( proponuję nie wlewać od razu całości)



i wywar z gotowania grzybów  - doprawić do smaku.

Podawać z ugotowanymi uszkami


lub podsmażonymi na rumiano .



* Wyjaśniam czemu gotuję najpierw osobno warzywa a dopiero potem wkładam w wywar buraki ( po usunięciu z wywaru warzyw). Po prostu- warzywa ugotowane razem z burakami już się do niczego nie nadają - a te ugotowane same ( nawet wcześniej obrumienione) nadają się do zrobienia np. sałatki ( ścinam wierzchnią warstwę )- szkoda by mi było je wyrzucić- buraczków też nie wyrzucam- ścieram i mrożę na jarzynkę.

** Buraczki ucieram i mrożę na jarzynkę.



Brak komentarzy: